Χημικά Peelings

Φωτογήρανση, μέλασμα, ακμή

Μηχανισμός δράσης των χημικών peelings

Τα χημικά peelings προκαλούν κερατόλυση, διαχωρισμό δηλαδή των επιδερμιδικών κερατινοκυττάρων και μετουσίωση, αλλαγή δηλαδή στην δομή των πρωτεϊνών της επιδερμίδας και του χορίου. Η κερατόλυση έχει ως αποτέλεσμα την απολέπιση της επιδερμίδας μας, η απολέπιση αυτή με την σειρά της βελτιώνει την ποιότητα του δέρματός μας καθώς και κάποιες ενδεχόμενες διαταραχές μελάγχρωσής του (κηλίδες, πανάδες). Η μετουσίωση των πρωτεϊνών του δέρματός μας που συμβαίνει μετά από ένα χημικό peeling, οδηγεί στην απελευθέρωση προφλεγμονωδών κυτοκινών που με την σειρά τους διεγείρουν τους μηχανισμούς ανάπλασης του δέρματός μας, βοηθώντας στην παραγωγή νέου κολλαγόνου και ελαστίνης.

Είδη χημικών peelings

Τα χημικά peelings ανάλογα με το βάθος του τραυματισμού που προκαλούν στο δέρμα, διαχωρίζονται σε επιφανειακά, μεσαίου βάθους και βαθιά peelings.Τα επιφανειακά χημικά peelings διεισδύουν μόνο στην επιδερμίδα, τα μεσαίου βάθους στην επιδερμίδα αλλά και τις ανώτερες στοιβάδες του χορίου και τα βαθιά χημικά peelings φτάνουν βαθύτερα στο δικτυωτό χόριο. Τα πιο συνηθισμένα επιφανειακά κερατολυτικά peelings είναι τα peelings 

γλυκολικού, σαλικυλικού οξέος, το διάλυμα jessner(μίγμα ρεσορκινόλης, σαλικυλικού οξέος και γαλακτικού οξέος). Άλλα κερατολυτικά peelings περιλαμβάνουν, το μανδελικό οξύ, το γαλακτικό οξύ, το πυρουβικό οξύ. Από τα μεσαίου βάθους peelings το πιο αντιπροσωπευτικό είναι το TCA (trichloroacetic acid).

Ενδείξεις

Οι κύριες ενδείξεις τους είναι η φωτογήρανση, οι ακτινικές υπερκερατώσεις, οι λεπτές ρυτίδες, οι ηλιακές φακές, οι επιφανειακές ουλές από ακμή.

Ποιες είναι οι αντενδείξεις των χημικών peelings;

Κατάλληλη προετοιμασία πριν από το χημικό peeling χρειάζονται τα άτομα εκείνα με τους σκούρους φωτότυπους, μιας και σε αυτούς πιο εύκολα μπορούν να συμβούν κάποιες δυσχρωμίες. Χρειάζονται προσοχή επίσης και τα άτομα εκείνα που έχουν ιστορικό χηλοειδών καθώς και εκείνα που λαμβάνουν φάρμακα (π.χ.κορτικοστεροειδή), που μειώνουν τις ικανότητες επούλωσης του δέρματός μας. Οι δερματικές λοιμώξεις αποτελούν αντένδειξη στην εφαρμογή των χημικών peelings. Θα πρέπει η λοίμωξη να υποχωρήσει πριν την εφαρμογή του peeling.

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

address-icon Ρ. Φεραίου 48, Πάτρα 26221

ΔΕΥ.:   10:00 – 20:00
ΤΡΙ.:    10:00 – 20:00
ΤΕΤ. :  10:00 – 20:00
ΠΕΜ.: 10:00 – 20:00
ΠΑΡ.:  10:00 – 20:00

Σύμφωνα με τα μέτρα δημόσιας υγείας:
Στον χώρο του ιατρείου η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.
Είναι υποχρεωτική η καλή υγιεινή των χεριών, προσεκτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή χρήση αντισηπτικού.

Καλάθι αγορών
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!