Αλλεργική Δερματίτιδα εξ’επαφής

Ευαισθητοποίηση του ασθενούς σε μία ή περισσότερες χημικές ουσίες με τις οποίες έρχεται σε επαφή.

Η αλλεργική δερματίτιδα εξ’ επαφής είναι μία συχνή δερματοπάθεια η οποία σχετίζεται με την ευαισθητοποίηση του ασθενούς σε μία ή περισσότερες χημικές ουσίες με τις οποίες έρχεται σε επαφή. Οι ουσίες αυτές μπορεί να περιέχονται τόσο σε φάρμακα όσο και σε καλλυντικά καθώς και σε υλικά στα οποία εκτίθεται ο ασθενής στο χώρο της εργασίας του ή στο οικείο περιβάλλον του.


Πιο επιρρεπείς στο να ευαισθητοποιηθούν είναι οι ασθενείς εκείνοι που έχουν δέρμα το οποίο έχει υποστεί φθορές για παράδειγμα από την χρόνια χρήση ερεθιστικών καθαριστικών ή από τη συχνή έκθεση στο νερό. Η αντίδραση συνήθως εντοπίζεται στα σημεία επαφής του δέρματος με τις ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

Ο αριθμός των ουσιών που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική δερματίτιδα εξ’ επαφής είναι πολύ μεγάλος και διαρκώς αυξανόμενος.

Ο τρόπος που έχουμε για να διερευνήσουμε μία αλλεργική δερματίτιδα εξ’ επαφής είναι τα patch tests. Πρόκειται για ταινίες επικόλλησης πάνω στις οποίες βρίσκονται αλλεργιογόνα ή μείγματα από αλλεργιογόνες ουσίες. Οι ταινίες αυτές επικόλλησης επικολλούνται στην πλάτη και αφαιρούνται σε 48 ώρες. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων γίνεται στις 48 και στις 72 ώρες, βλέπουμε δηλαδή εάν στο δέρμα υπάρχει αντίδραση στις συγκεκριμένες αλλεργιογόνες ουσίες.

Τα συγκεκριμένα αλλεργιογόνα των patch tests έχουν επιλεγεί βάση των διεθνών συμβάσεων και αποτελούν το 70% των ουσιών που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.

Μετά το τέλος των patch tests δίνεται στον ασθενή μία αναλυτική λίστα με φαρμακευτικά και καλλυντικά προιόντα που μπορεί να χρησιμοποιήσει και στα οποία δεν εμπεριέχονται οι ουσίες εκείνες στις οποίες βρέθηκε πως είναι αλλεργικός.

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

address-icon Ρ. Φεραίου 48, Πάτρα 26221

ΔΕΥ.:   10:00 – 20:00
ΤΡΙ.:    10:00 – 20:00
ΤΕΤ. :  10:00 – 20:00
ΠΕΜ.: 10:00 – 20:00
ΠΑΡ.:  10:00 – 20:00

Σύμφωνα με τα μέτρα δημόσιας υγείας:
Στον χώρο του ιατρείου η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.
Είναι υποχρεωτική η καλή υγιεινή των χεριών, προσεκτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή χρήση αντισηπτικού.

Καλάθι αγορών
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!