Ακμή 101: ερωτήσεις-απαντήσεις

Ποιά είναι τα στοιχεία της ακμής;
Βλατίδες, φλύκταινες, κύστεις, φαγέσωρες (ανοικτοί και κλειστοί)

Ποιο ρόλο παίζουν τα ανδρογόνα στην ακμή;
Τα ανδρογόνα συμβάλλουν στην εμφάνιση της ακμής διεγείροντας τους σμηγματογόνους αδένες και αυξάνοντας έτσι την παραγωγή του σμήγματος.
Οι υποδοχείς των ανδρογόνων βρίσκονται τόσο στους σμηγματογόνους αδένες όσο και στο εξωτερικό έλυτρο του τριχοθυλακικού επιθηλίου.

Οι ασθενείς με ακμή έχουν υψηλά ανδρογόνα;
Αν και τα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων μπορούν να προκαλέσουν ακμή, η πλειοψηφία των ασθενών με ακμή έχουν φυσιολογικά ανδρογόνα.
Παθολογικές καταστάσεις όπου παρατηρούνται υψηλά επίπεδα ανδρογόνων είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων και οι όγκοι των επινεφριδίων και των ωοθηκών.

Η διατροφή μας επηρεάζει την ακμή;
Φαίνεται πως το γάλα και γενικότερα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη σχετίζονται με την εμφάνιση ακμής.

Η ακμή είναι κληρονομική;
Μελέτες έχουν δείξει πως ο κίνδυνος εμφάνισης ακμής τριπλασιάζεται όταν υπάρχουν στην οικογένεια πρώτου βαθμού συγγενείς με σοβαρή ακμή.

Επηρεάζεται η ακμή από το στρες;
Φαίνεται πως ναι, μιας και μελέτες που έχουν γίνει σε φοιτητές δείχνουν πως η ακμή επιδεινώνεται την περίοδο των εξετάσεων.

Υπάρχει ακμή στα νεογνά;
Ναι, υπάρχει ακμή στην νεογνική (πρώτες εβδομάδες της ζωής) και βρεφική (3-6 μηνών) ηλικία. Σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων του βρέφους και υποχωρεί λίγο μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής καθώς τα επίπεδα των ανδρογόνων επανέρχονται στο φυσιολογικό.

Υπάρχει ακμή στην παιδική ηλικία;
Στα παιδιά από 1 έως 6 ετών η ακμή είναι σπάνια. Στην περίπτωση που εμφανιστεί θα πρέπει να γίνει πλήρης ενδοκρινολογικός έλεγχος για ενδεχόμενη υπερανδρογοναιμία.
Αντιθέτως η ακμή στην πρώϊμη εφηβική ηλικία, δηλαδή σε ηλικίες 7 έως 12 ετών, είναι συνήθης. Αποτελεί κάποιες φορές το πρώτο σημάδι της εφηβείας.

Σταματάει η ακμή μετά την εφηβεία;
Αν και η ακμή παρατηρείται κυρίως κατά την διάρκεια της εφηβείας, εξακολουθεί και παραμένει συχνό πρόβλημα για πολλούς ενήλικες.
Η μετεφηβική ακμή είναι ένα συχνό δερματολογικό πρόβλημα. Πρόκειται για ακμή που εμφανίζεται σε άτομα 25 ετών και πάνω. Είναι συχνότερη στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Πώς αντιμετωπίζεται η ακμή;
Η ακμή αρχικά προσεγγίζεται με τοπικές θεραπείες, όπως τα τοπικά ρετινοειδή, το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, τα τοπικά αντιβιοτικά. Στις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχουν έντονα φλεγμονώδη στοιχεία ακμής στην τοπική θεραπεία μπορούμε να προσθέσουμε και τα από του στόματος αντιβιοτικά για ένα διάστημα 3-4 μηνών.
Τα από του στόματος αντιβιοτικά που χορηγούμε στην ακμή είναι οι τετρακυκλίνες, η δοξυκυκλίνη, η μινοκυκλίνη, η αζιθρομυκίνη.

Σε ποιές περιπτώσεις χορηγούμε από του στόματος ισοτρετινοίνη;
Στις πιο βαριές περιπτώσεις ακμής, όπου στο δέρμα παρατηρούμε οζίδια και κύστεις, τάση σχηματισμού ουλών, ή ακόμη και στις περιπτώσεις ακμής που δεν ανταποκρίνονται στις θεραπείες με τοπικά ή από του στόματος αντιβιοτικά, χορηγούμε ισοτρετινοΐνη. Η θεραπεία συνήθως διαρκεί γύρω στις 20 εβδομάδες.

Ο καθαρισμός προσώπου ή τα χημικά peelings έχουν ένδειξη στην ακμή;
Εκτός από τις περιπτώσεις ακμής που χρειάζεται να χορηγήσουμε ισοτρετινοΐνη, σε όλες τις άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις μας μπορούμε να συνδυάσουμε τόσο τον καθαρισμό προσώπου με τις διανοίξεις των φαγεσώρων, όσο και κατάλληλα χημικά peeling (π.χ.με σαλικυλικό οξύ, μανδελικό οξύ, πυρουβικό οξύ,…) με τις τοπικές και από του στόματος θεραπείες της ακμής. http://www.phformula.gr/treatments/acne-treatment/

Υπάρχει θεραπεία για τις ουλές της ακμής;
Βεβαίως και υπάρχει θεραπεία για τις ουλές ακμής. Έχουμε την επιλογή των fractional laser για να μειώσουμε το βάθος των ουλών, αλλά και των ενέσιμων εμφυτευμάτων υαλουρονικού οξέος-τα λεγόμενα skin boosters- που μας δίνουν την δυνατότητα να γεμίσουμε τις ουλές και να ενυδατώσουμε με διάρκεια το δέρμα μας.
Το fractional laser μπορεί να γίνει μόνο του ή συνδυαστικά με peeling TCA
(τριχλωροξικό οξύ). https://www.skintech.info/index.php/products/peelings. https://www.dermaceutic.com/fr/produits-professionnels.html

Υπάρχει θεραπεία για τις μεταφλεγμονώδεις μελαχρώσεις της ακμής;
Στα πιο σκούρα δέρματα, ενώ υποχωρούν με τις θεραπείες τα στοιχεία της ακμής, μένουν για μήνες στο δέρμα καστανά σκούρα σημάδια που τα ονομάζουμε μεταφλεγμονώδεις μελαχρώσεις.
Η θεραπεία τους γίνεται με τοπικά ρετινοειδή, τοπική χρήση υδροκινόνης και αζελαϊκού οξέος. Βοηθούν επίσης και ήπια επιφανειακά χημικά peelings. Τα βασικά ενεργά συστατικά τους είναι το σαλικυλικό οξύ, το φυτικό οξύ, το μανδελικό οξύ, η azeloglycine και το λακτοβιονικό οξύ.

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

address-icon Ρ. Φεραίου 48, Πάτρα 26221

ΔΕΥ.:   10:00 – 20:00
ΤΡΙ.:    10:00 – 20:00
ΤΕΤ. :  10:00 – 20:00
ΠΕΜ.: 10:00 – 20:00
ΠΑΡ.:  10:00 – 20:00

Σύμφωνα με τα μέτρα δημόσιας υγείας:
Στον χώρο του ιατρείου η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.
Είναι υποχρεωτική η καλή υγιεινή των χεριών, προσεκτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή χρήση αντισηπτικού.

Καλάθι αγορών
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!